Naarden Vesting wandeling

Maarten van Rossem over Naarden-Vesting

Ontdek de geschiedenis van Naarden Vesting en leer meer over het fort dat in oorlogstijd werd gebruikt. Naarden vesting heeft een intrigerende stervorm met zes punten. Deze punten worden “de bastions” genoemd met daartussen een klein eilandfort, “ravelijnen” genoemd. Ontdek waarom Naarden zo is gebouwd en vergelijk oude beelden met de huidige situatie. Elk waypoint vertelt een verhaal.

De vesting Naarden is prachtig gerestaureerd. Het eeuwenoude stadje staat bol van de bijzondere monumenten. Het biedt voor elk wat wils met de grote variatie aan winkels, antiekzaken, galeries, horeca en musea. Breng bijv. een bezoek aan het Vestingmuseum en maak hier een rondvaart, boek een sportieve activiteit via Vesting Adventure (zoals mountainbiken of boogschieten) of proef op vrijdag een speciaal biertje bij Vesting Brouwerij Comenius. Een absolute aanrader voor een bijzonder dagje uit!

Door de strategische ligging werd de stad Naarden ingericht als vesting met dubbele stadswallen, een vestinggracht, bastions, stadspoorten en tientallen functionele gebouwen als wapenopslag of soldatenverblijf. Het werd onderdeel van de Hollandse waterlinie; de gronden om de vesting werden afgegraven zodat het land lager lag en dus gemakkelijker te inunderen was.

Al met al is Naarden Vesting meer dan de moeite waard voor een bezoekje, wandeling of verblijf.